Снимка: архив, Reuters

Отделението по неврология във видинската болница от неделя е без лекари. Те напуснаха след едномесечно предизвестие, защото заплатите им са твърде ниски. След около месец болницата ще остане и без медицински сестри, защото те също са заявили желанието си да напуснат в края на септември.

Още по темата

Отделението по неврология в момента работи без специалисти.

"В момента има двама лекари. Единият работи нощна, а другият дневна смяна. Те обаче не са специалисти. Тоест,  могат да лекуват, но не и да изписват пациенти. Ако го изпишем, това означава, че е излекуван за сметка на болницата”, заяви пред Нова тв старшата сестра на отделението Даниела Милова.

Тя уточни, че няма никаква яснота дали ще дойде специалист. Най-близката болница е тази в Монтана, което е на 1000 км. Ситуацията ще се усложни ако дойде пациент с инсулт.

Милова  коментира и писмо от зам. министърката на здравеопазването Жени Начева, че се търсят специалисти, които да бъдат комантировани в болницата във Видин. "Много несериозно звучи, тъй като тези специалисти не достигат навсякъде. Коя болница би могла да си отдели от специалистите, за да ги пренасочи на друго населено място и за колко време може да се случи това?"

Тя потвърди, че в момента и медицинските сестри се готвят да напуснат, заради условията на работа. По думите й заплатата на медиците е 580 лв., което е крайно недостатъчно. Тя допълни, че в момента в отделението има 6 пациенти. "Това не е само при нас, а като цяло здравеопазването в България".

Въпреки протестите и обещанията на управляващите, че ще се дадат пари за финансиране на общинските болници, директорът на болничното заведение твърдо заявил на служителите си, че не могат да очакват увеличение на заплатите. Здравното министерство е отказало коментар.

Коментари Напиши коментар

29

До 29

преди 1 година

Аре бе! Едно е да отидеш на преглед друго е да те лекуват под надзор. Идея си нямаш какви процедури се и какви болести се лекуват в неврологичните отделения.

28

Анонимен

преди 1 година

И невролозите, и прочие доктори си имат частни кабинети, плащаш и се цериш - Северозапада така и не вдяна, че Правец и Крушовица отдавна не са столици и че с комунизма отдавна е свършено, а и след комуноидните ви директори обраха и болниците, сега ще си плащате пак на същите, само че на частно.

27

Анонимен

преди 1 година

ГЕРБ пари не дават, те само взимат. Така са ги научили Пашата, Маргините и останалите им господари.