Снимка: Pixabay

С една седмица се удължава срокът, който имат стопаните в област Пазарджик, за да заколят доброволно прасетата от личните си стопанства, каза след срещата си с кметовете на 31 села от община Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, пише Монитор.

Още по темата

Министър Танева пристигна спешно в Пазарджик, след като кметовете в местната община заявиха ден по-рано, че няма да подкрепят държавните институции в мерките им за превантивно изколване на прасетата в т.нар.“заден двор“. Десислава Танева обясни, че  това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят.

Министърът определи като нормална реакцията на кметовете, които се сблъсквали с емоцията на хората по селата. С дадената отсрочка крайният срок за доброволно колене на домашните прасета е 11 август. Министър Танева съобщи още, че България е поискала 11 милиона евро от Европа за разходите, които са натрупани до тук във връзка с африканската чума по свинете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase