Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев коментира в ефира на "България сутрин", че сезонът в Царево не е по-зле от предходните години, въпреки че се появиха информации за отлив от туристи от Черноморието ни. Според градоначалника това е резултат на дългосрочните политики на общината от последните години.

Той призна, че рестораньори или хотелиери никога няма да признаят, че "тази година сезонът е по-добре".
"Община Царево винаги се е стремяла да предостави по-луксозен семеен туризъм", каза той.

Относно плажовете и законодателните промени той смята, че те няма да доведат до съществено изменение на начина, по който се отдават плажовете на концесия.

Вчера парламентът реши концесиите за морски плаж да се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, като минават изцяло под шапката на Министерството на туризма.

"Те така или иначе от 3 години са в Министерството на туризма. Чисто юридическият механизъм, по който се отдават плажовете, по всяка вероятност ще се подобри, но това ще покаже времето. Не мисля, че това засяга общините, тъй като нашето желание голяма част от плажовете да бъдат управлявани от морските общини, остава отново в сянката на възможното", посочи кметът пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази и надеждата си сега да има много повече желаещи да взимат пясъчните ивици на концесия. По думите му сега има много плажове, които са неохраняеми.

Инж. Георги Лапчев коментира и нормативната уредба, която касае къмпингуването. Кметът беше категоричен, че разполагането на палатки или каравани трябва да се регулира със закон.

"Най-правилно би било да има действащи общи устройствени планове по морето, където да е конкретизирано къде са зоните за къмпиране. Новият Закон за устройство на територията дава една възможност кметовете или областните управители да посочват такива терени, въпреки че не са им променени предназначенията", обясни още кметът на Царево.

Кметът коментира още и темата за шума в курортите, споделяйки мнението си, че трябва да има възможност за всеки да се забавлява, но без да се пречи на останалите и това да става съгласно правилата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase