Снимка: Reuters

Електроразпределителното дружество EVN е пресекло кражба на ток чрез копачки за криптовалита в землищата на пловдивките села Йоаким Груево, Марково и Скобелево, съобщава bTV.

И за трите случая на място са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи за нарушенията. Единият от фургоните е иззеет, а по случая се води разследване.

Дружеството очаква органите на реда да разкрият собствениците на фургоните, за да може да им бъде издадена фактура за незаконно консумираната електроенергия.

Още по темата
EVN започва разяснителна кампания с кметовете от малки населени места, за да изостри вниманието им към проблема и да елиминира този тип кражби на електроенергия.

От компанията коментираха, че и при трите случая фургоните с копачките са монтирани в покрайнините на селата, за да не бъдат забелязани от бдителни местни жители и са присиединени незаконно към трафопостове.

Схемата се прави, защото т.нар. копачки на криптовалута използват огромно количество електроенергия, тъй като използваните компьтри притежават голяма изчислителна мощност, разказват специалистите от EVN.

Оттам уточняват,че "копаенето на криптовалута" не е забранено от закона, но трябва да се заплаща използваната енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase