Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 12.07.2019

Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата


Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.

Коментари Напиши коментар

294

Анонимен

преди 6 дни

До Един от Северозапада

баце , не се обажда и за самолетите тоя ***! Президентът е прав, а баце нема ли да запретне ръкави и да изфучи с джипа по некой асфалт, с две три перекендета в него, да проверят некой багер дали работи?

293

4545

преди 6 дни

До Gamble45
Хахах! много верно казано! само с такива глупости се занимават , а и трият коментари!

292

Един от Северозапада

преди 6 дни

Герб-видими резултати!
Впрочем, къде се скри Баце, скоро не е ръсил глупости, за да се посмеем, или да се разсърди някой комшия, и да се наложи да обясняват ПР-ите и министрите му, какво всъщност е искал да каже? Сетих се, сигурно крои планове за възражждането на родната икономика и селско стопанство, за да вдигне БВП, за да вдигне после заплати и пенсии? А не да чака като просяк "каквото се разберат началниците"...