Снимка: архив, Булфото

Вече има доброволно върнати 700 000 лева, всичко останало е обект на съдебни дела, заяви министърът на земеделието Десислава Танева във връзка с откритите нарушения при проверките на къщите за гости, финансирани с европари.

Още по темата

Вчера Танева представи резултатите от проверките на Държавен фонд „Земеделие“, при които е установено, че 15 от близо 300 къщи за гости не функционират като такива.

„Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг”, обясни земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела. В 74 къщи са открити различни по вид нарушения и при тях ще бъдат наложени финансови санкции. Тя ще е между 5 и 15%@, поясни министърът.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Установено е обаче, че къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също не функционира като къща за гости.

Манолев за къщата за гости: Посещавал съм я като турист

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър.

Във връзка с информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости, Танева заяви, че местата работят по предназначение, но не са били представени декларации за конфликт на интереси. Дисциплинарни комисии на ДФ "Земеделие" ще вземат решение за наказание, най-тежкото от които може да бъде уволнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase