Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 12.07.2019

Стрес, качество на живот: Три пъти повече болни от рак за 40 г

Тревожни данни за здравето на българите. За почти четири десетилетия броя на хората със злокачествени образования са се увеличили три пъти от 1980 г. насам, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били малко над 113 000, то през 2017 г. броят на онкоболните достига близо 293 000 души.

Най-рязък ръст има в периода от 1990 до 1995 г. Най-честата форма на рак е на млечната жлеза при жените.

Още по темата

"Медицината напредва, диагностиката се подобрява. Обществото узрява. То намалява, но и застарява. А болестите най-често идва с възрастта. Така е логично да има повече новооткрити злокачествени заболявания. Но има и по-голяма информираност".Това стана ясно от думите на проф. Калоян Давидов, който гостува в "България сутрин".

"Съветвам мъжете да се изследват възможно по-често за рак на простата, тъй като този вид рак е най-силно разпространен при тях. Не е добре да се чака!", категоричен беше той.

По думите му, хората, които имат раково заболяване в семейството са по-чувствителни и търсят по-често профилактиката.

Според специалистите, стресът и хроничният стрес влияят на здравето. "Негативните емоции водят до промени в здравето. Добра хипотеза е, че това може да доведе до злокачествени заболявания. Нямаме стройно доказателство до момента, което да ни убеди в това. Факт е, че имунитетът участва във формирането на злокачествените заболявания. А ефектът на хроничния стрес понижава имунната система", поясни проф. Давидов.

Според статистиката за онкоболести при мъжките полови органи - близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Ирена Костадинова подчерта, че лечението на различните видове рак е изключително напреднало.  "Лечението напредва. То се осланя на базата на новите диагностични методи. Вече само с едно изследване може да се хванат раковите образувания в тялото. В онкологията винаги гледаме ползата спрямо риска за пациента", обясни тя.

Коментари Напиши коментар

48

Стига с този стрес!

преди 4 дни

Не може за всяка болест стреса да е причина! Боклуците с които се храним след 1990 са основната причина!

47

Анонимен

преди 4 дни

До Цецо Мен

Все неща, които могат да ти докарат високо кръвно, ментални зотклонения и износени стави, но не и рак ...

46

Анонимен

преди 4 дни

Има и нещо, наречено по-добра диагностика. В Дания, имат най-добрата апаратура за диагностициране на рака и наймного онкоблни на глава от населението. Преди да въведат новата апаратура ... броят на онкоболните беше по-нисък.

Извод: Апаратурата разболява хората!