Снимка: БТА

Седем жертви е взело морето от началото на сезона на територията на област Бургас.

Сигналите са общо 17, каза областният управител Вълчо Чолаков пред bTV.

Още по темата
Извършени са проверки на 55 неохраняеми плажа, на 9 от които са осигурени спасителни екипи.

Спасителите съветват летуващите да не надценяват възможностите си, както и винаги да следват указанията за безопасно плуване.

Ако все пак попаднем в мъртво течение, професионалистите съветват да запазим самообладание и да плуваме косо. Ако плажът е охраняем, трябва да сигнализираме на спасителя с интензивно махане, че нещо не е наред.

За неохраняемите плажове може да използваме туба, наполовина с вода, хавлия или въже, за да помогнем на давещия се.

Годишно БЧК подготвя 800 души за нови спасители. Преди две години дадохме сертификати на 600 души, а тази година са 385, обяви председателят на БЧК - Варна Илия Раев в седмицата на водното спасяване.

Пред БНР той каза обаче, че повечето от тези, които се явяват да преминат курс за спасители, не могат да плуват. Това е така, защото никой не се грижи за плувното възпитание на децата в училище, коментира Раев.

По думите му не бива да се разчита само щатни спасители да се грижат за безопасността на хората. За един сезон в България са нужни не повече от 1200 щатни спасители.

Според Раев проблем е, че много от спасителите ни отиват да работят в чужбина. Освен това голяма част  предпочитат да работят на басейни.

"Съотношението между тези, които завършват във Варна, е 20 души завършват курс за море, а 100 такъв за басейни. Ориентацията е към по-леката работа и към по-доброто заплащане", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase