Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Медицински сестри, лекари и пациенти от Видин, Козлодуй, Враца, Брегово, Макреш и Дунавци протестираха днес пред входа на видинската болница с искане за цялостна промяна в системата на здравеопазването.

Специалистите по здравни грижи започнаха ефективни едночасови протести, които ще продължат до 20 юни. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и заплащане. Те настояват за възнаграждение от две минимални работни заплати.

Медсестри протестират и в София, готови са за стачки

"Ако до 20 юни не бъдат изпълнени нашите искания, ще подадем колективна оставка", каза на протеста Диана Богомилова, председател на дружеството за здравни грижи във Видин.

Тя посочи, че на общо събрание във видинската болница е съобщено от изпълнителния директор, че има преведени 250 000 лева на болницата от МЗ, но тези пари са за дейности.

Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която пристигна по-рано през деня във Видин с влак от столицата, пише БТА.

"Медицинските сестри освен достойно възнаграждение искат и промяна и решаване на проблемите в здравната система. Това е важно и за лекарите и за управляващите в здравната система и за всички граждани. Затова всеки честен човек трябва да подкрепи този протест", каза пред протестиращите Манолова.

Според нея протестиращите медицински сестри са по-отговорни от министъра на здравеопазването, защото продължават да работят за 590 лева заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase