Снимка: Reuters

Случката с 16-годишния ученик, вербуван от "Ислямска държава", провокира много въпроси. Един от тях е застрашена ли е България от тероризъм. По темата говори арабистът проф. Владимир Чуков.

Още по темата

"Много неща се изговориха по този случай. Искам да призова медиите тази дискусия да бъде затворена в професионални и експертни среди. Трябва да се направи модел какво би се случило, ако терористичният акт беше станал факт. Акцентът върху тези социално-психологически компоненти трябва да бъде спестен на семейството на младежа", посочи Чуков пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че постъпката им да подадат сигнал срещу своя син е геройство. По думите му вербовчикът много лесно може да бъде локализиран и силно се съмнява той да е от "Ислямска държава".

"Вербовчикът на това дете е бил изключително умел и много добре е напипал психиката му, знае къде да го насочи и какви инструкции да му даде", смята Чуков.

Той отбеляза в студиото на "Денят ON AIR", че България е от страните, които се определят като сигурни по отношение на тероризма. И тази случка би могла да повлияе на туристите при избирането на страната ни като дестинация за почивка.

Проф. Чуков е на мнение, че е крайно време да бъдат приоритизирани проблемите в държавата и да бъдат отделяни средства за антитерористични центрове.

Припомняме, че ученикът от Пловдив беше задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. При обиски на две от използваните от него помещения беше открита самоделна тръбна бомба, използвана от атентатори в Съединените щати, както и 14 килограмова бомба, поставена в пластмасов съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase