Снимка: Reuters

Видео 11.06.2019

След случая в Пловдив: Застрашена ли е България от тероризъм?

Случката с 16-годишния ученик, вербуван от "Ислямска държава", провокира много въпроси. Един от тях е застрашена ли е България от тероризъм. По темата говори арабистът проф. Владимир Чуков.
Още по темата


"Много неща се изговориха по този случай. Искам да призова медиите тази дискусия да бъде затворена в професионални и експертни среди. Трябва да се направи модел какво би се случило, ако терористичният акт беше станал факт. Акцентът върху тези социално-психологически компоненти трябва да бъде спестен на семейството на младежа", посочи Чуков пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че постъпката им да подадат сигнал срещу своя син е геройство. По думите му вербовчикът много лесно може да бъде локализиран и силно се съмнява той да е от "Ислямска държава".

"Вербовчикът на това дете е бил изключително умел и много добре е напипал психиката му, знае къде да го насочи и какви инструкции да му даде", смята Чуков.

Той отбеляза в студиото на "Денят ON AIR", че България е от страните, които се определят като сигурни по отношение на тероризма. И тази случка би могла да повлияе на туристите при избирането на страната ни като дестинация за почивка.

Проф. Чуков е на мнение, че е крайно време да бъдат приоритизирани проблемите в държавата и да бъдат отделяни средства за антитерористични центрове.

Припомняме, че ученикът от Пловдив беше задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. При обиски на две от използваните от него помещения беше открита самоделна тръбна бомба, използвана от атентатори в Съединените щати, както и 14 килограмова бомба, поставена в пластмасов съд.

Коментари Напиши коментар

18

JJIvanov warning

преди 1 седмица

Новост от неделя е ползване на обемно следене на всички тероризирани с

bad dead music teror .При засичане на въоръжени вкл с ножици или с безопасно ножче им се подава проникващо внушение убиiте онази която ви пуска вредната музика..
тестовете показаха следното :
всеки взел ножицата за да реже пакети с круши се оглежда особенно към остъклен офис където работят обсебени от убиици пускащи музиката.
ДА се забрани пускането на радио вкл в ядрени централи

17

РАДИО ТЕРОР има

преди 1 седмица

Терористи ползват нова техника за обемно обсебване на радиостанции.
Обсебените радиопредавания увреждат тежко жертвите с следния порядък: обемно обсебващо проникващо поле около главата и тялото;
Пробив с увреждане кората на главен мозък;
активиране на терористични системи за подсъзнателни и съзнателни внушения.
След около 9 часа радио терор срещу мен и мои колеги убииците през радиото почват да внушават убииства чрез нож ножица вилици и взривове..

16

Анонимен

преди 1 седмица

16 годишният явно е от смесен брак.Бащата не прилича на българин,добре че поне се е усетил, че не може да се справи сам с проблемното си дете се е обърнал към полицията.Децата от смесените бракове са лесна мишена за терористите.