Кадър: БНТ

Жители от община Струмяни излязоха на пореден протест заради тройното поскъпване на цената на водата от началото на годината. Те отказват да плащат сметките си вече пети месец и твърдят, че сумите, които дължат, са непосилни за тях.

Тази сутрин протестиращите опитаха да разговарят с кмета на общината, но той не се появи, за да даде яснота относно искането им за отделяне от ВиК асоциацията в област Благоевград, съобщи БНТ.

В началото на годината цената на водата в община Струмяни е увеличена от 60 стотинки на 1 лев и 52 стотинки за кубик.

"От 27 февруари до 6-и този месец имам 50 кубика натрупани... Живея сама в къщата, нямам никой, който да живее при мен, за да може да се харчи толкова много вода. Как ще ги платя? Нали трябва и други сметки да плащам, нали трябва и лекарства да си купя", заяви една от протестиращите.

Недоволството си местните жители насочиха най-вече срещу ВиК асоциацията и присъединяването им към ВиК Благоевград.

"От 5 месеца ходене по мъките с тази питейна вода, считаме, че това, което до момента е направено, е незаконно, защото няма допитване до хората, няма правени анкети. Хората са толкова изнервени, че в един определен момент очакваме да се случи нещо непредвидено, ако влязат в някой двор да засичат водомерите“, обясни Георги Фильов, председател на Инициативния комитет.

Жителите на селата Илинденци, Микрево и Струмяни искат да напуснат ВиК асоциацията в област Благоевград и да бъде създадено самостоятелно водно дружество на територията на общината, както е било до миналата година.

Твърдо решени да не се съгласяват с новите цени на водата, хората от селата в община Струмяни са категорични, че няма да плащат по новите разценки. Заканиха се, че ако проблемът не бъде решен, ще затворят международния път за Гърция.

Коментари Напиши коментар

8

Joko

преди 1 седмица

Граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и политик с благословия

7

стефанова

преди 1 седмица

Браво на хората от Струмяни- не плащат вода, която е с нереално висока цена!

6

Анонимен

преди 1 седмица

Типично за България. Решенията, засягащи стотици и хиляди хора, се вземат без тяхно участи е и дори знание, и в полза на някакви бюрократични управленски структури. Според тях хората са безмозъчни същества, които трябва само да плащат и да нитат и протестират за нищо. на тях оба„че се твърди,че това е домократично, за тяхно улеснение и,че в "пазарната" ни икономика това е единствения начин за действие. Друг няма дари теоретично.