Снимка: архив, Булфото

18 841 души са направили справки за пенсията си от 4 май тази година до днес. Това става с персонален идентификационен код /ПИК/ през електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия",  съобщиха от НОИ.

Електронният калкулатор беше актуализиран след влизането в сила на промените в методиката за изчисляване на индивидуалния коефициент.

Още по темата

Бъдещите пенсионери трябва да направят избора си дали коефициентът да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 31 декември 2018 г. (т. нар. стара методика - с избор на 3 благоприятни години преди 1997 г.), или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. (нова методика).

Услугата е в помощ за ориентацията по кой от двата възможни начина за изчисляване ще се получава по-висока пенсия.

Като част от популяризирането на промените в нормативната уредба, през май НОИ организира и информационна кампания за жителите на по-малките и по-отдалечените населени места в цялата страна.

Общо 1561 бъдещи пенсионери са се консултирали за вариантите за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещата им пенсия.

От тях 881 са задали своите въпроси по темата в постоянните приемни и изнесени работни места на института, а със специално създадените мобилни екипи са се срещнали 660 души.

По време на срещите с експертите от мобилните групи над 1200 души са потърсили консултации и по други пенсионни въпроси.

Коментари Напиши коментар

4

Мила

преди 1 седмица

И да изчисляват няма да е голяма, защото доходите бяха много ниски. Трябва да се обвърже със стандарта на живот, като се има предвид високите цени на стоките и услугите от първа необходимост. Но се вижда,че нашите управляващи не мислят за обикновените хора. Нека да не си затваряме очите, а да се обединим и да сменим това статуство.

3

До 2 ЗНАЕЩИЯ

преди 1 седмица

Защо заблуждаваш? Просто си незнайко или нарочно заблуждаваш. "Неграмотния философ" е в пъти по-грамотен от теб. Минималния размер на песията към днешна дата е .... 207 ЛЕВА или 105 евро. Сега ако се сомоуважаваш се извини на 1.

2

До 1

преди 1 седмица

Темата не е за такива голобради , неграмотни философи като теб Отдавна такива пенсии няма.Питай баба си ....