Снимка: Архив, Булфото

Първите подземни контейнери за битов отпадък ще бъдат поставени в Благоевград. Монтирането им ще започне тази седмица. Те ще бъдат в района на площад "Македония", пише "24 часа".

Първоначално ще бъдат поставени 8 броя модерни съдове за смет. 3 от тях ще бъдат разположени в пространството между сградата на Камерна опера и Минералната баня, други три ще бъдат монтирани при ул. "Гьорче Петров" под НАП, а два - при паркинга под площад "Македония".

Контейнерите са с опция за комбинирано повдигане на капака, като има възможност за ръчен и крачен контрол.

Постепенно Община Благоевград ще надгражда проекта, като подобни съдове за смет ще бъдат поставени и на други места в централна градска част, както и в кварталите.

Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните такива. Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятна миризма във въздуха. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците.

Освен това досегът на неоторизирани лица до контейнерите е ограничен. Друго предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесно и бързо обслужване и поддържане.

Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка за по-чиста околна среда, направена от кмета д-р Атанас Камбитов.

Коментари Напиши коментар

3

Гражданин

преди 1 седмица

В Бургас от 3-4 години вече се поставят такива подземни контейнери.
Всяка точка е по 4 броя( 2 за битови смесени отпадъци, 1 за пластмаса и метал и 1 за картон и хартия)
Целта е целият град да бъде обхванат и обслужван по този начин.

2

Селянин

преди 1 седмица

В Благоевград граждани не останаха, само селяни, а те си хвърлят боклука където им скимне. Този с многото титли - доктор, кмет направи Благоевград новият Видин (да не се обиждат видинчани). Съсипа един хубав град, като унищожи икономиката на града. Вече няма кой да замърсява околната среда.

1

Анонимен

преди 1 седмица

Браво г-н Кмете!!! Ако живеех във вашия град дори само за това бих гласувала за Вас без оглед на политическата принадлежност.
Представяте ли си какво е да живее човек срещу 4 контейнера постоянно отворени през лятото в морски град с туристи и гларуси?! Не смеем прозорците да отворим.