Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 11.06.2019

Имотите в BG: Цени за всеки вкус и джоб!

За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро. Има цени за всеки вкус и джоб, защото в определени квартали квадратен метър жилище стигат хиляди евро.

Покачването на цените на апартаментите в София е нормална тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб, защото жилището е стока от първа необходимост. Председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов обясни в студиото на "Денят ON AIR", че по показатели на ООН в София жилищата са много по-достъпни за хората в сравнение с Гърция и Румъния.

По думите му в Лондон или Берлин хората цял живот живеят под наем, а по тези места около 1/3 от доходите на цялото семейство отиват за покриването именно на това перо.

"В София продължават да идват хора. Не можем да регулираме търсенето, защото не можем да забраним на хората да идват да живеят в София, но можем да увеличим предлагането", каза Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всичко е прост пазарен принцип и ако има повече предлагане, цените на апартаментите в София ще паднат, но това може да стане чрез различни мерки на властта.

"Както се случва в Истанбул. Държавата регулира през общината нови територии в самия град или до града, уплътнявайки го. Това ще предостави възможност за много нови терени да започнат да се застрояват, което ще увеличи предлагането. Може да се намали административната тежест, което оскъпява продукта и намалява предлагането. Така то ще се увеличи и цените ще се нормализират", категоричен беше той.

Георги Шопов каза още, че се очаква цените на имотите в София да продължават да се покачват и без взимане на мерки жилищата ще стават все по-недостъпни за хората.
 

Коментари Напиши коментар

64

я гледай...

преди 1 седмица

Ами сега ? Излиза че Цветанов и останалите са си купили жилищата по пазарни цени.Какви бяха тези писания за по 2-3 000 евра? Може да има и такива балъци да ги платят.

63

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен
Ми ти хубаво си инвестирал 2000-та година 11.800 долара плюс 10.000 лева в апартамент който е станал 56.000 долара и има приходи от 80.000 лева.
А какво щеше да бъде ако беше купил акции на Apple за 4 долара на акция 2000-та година и сега са 172 долара?
Твоите 11.000 долара щяха сега да са 500.000 долара. И същевременно през цялото време щеше да си по-ликвиден.

62

a

преди 1 седмица

преди да ме псувате, това е чиста хипотетика.

Какво става, ако утре българскара държава реши да построи 200 000 апартамента/къщи в и край София? Според мен това е единственият изход от тази безумна ситуация.