Кадър: Bulgaria ON AIR

У нас има клетки, които лансират идеологията на "Ислямска държава", твърди журналистът и експерт по сигурност Мажд Алгафари във връзка с разследването за предотвратения атентат в Пловдив при съвместна акция на ГДБОП и ДАНС и задържането на вербуваното онлайн от „Ислямска държава“ 16-годишно момче.

Специализираният съд е постановил мярка на младежа надзор от детска педагогическа стая. От прокуратурата внесоха протест на решението на съда и ще искат налагането на по-строга мярка пред по-горната инстанция.

Още по темата

Според Алгафари е еднакво вероятно лицето, вербувало младежа, да се намира в чужбина и да са комуникирали на английски, както и да се е бил в България и да са общували на родния ни език.

„Всичко е възможно. В България си имаме клетки, които лансират идеологията на ИДИЛ, най-вече в Пловдивско“, заяви специалистът.

По негови думи има и други радикализирани у нас граждани и е само въпрос на време да бъдат открити.

Експертът по сигурност допълни още, че не се знае как младежът от Пловдив е стигнал до директна комуникация с вербовчика. По думите му може наистина от любопитство то да е открило разни неща в интернет и постепенно да е стигнало до връзка с човек, който да го обработва.

Момчето е било жестоко манипулирано, допълни Стефан Ташев.

"Като говорим за Ислямска държава, нещата се промениха много през последните години. Тя се пренесе в Европа, пренесоха се клетките, вербуват се хора - такива уязвими. Такива хора вербуват, те му обръщат внимание, тази обработка очевидно се прави от професионалисти", категоричен беше Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Двамата казаха още, че сега момчето трябва да понесе цялата строгост на закона, но също така трябва българските разследващи да разберат от него максимално много информация за клетките на ИДИЛ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase