Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София и Бургас устойчиво намаляват замърсяването на въздуха в последните 7 години, което е положителна тенденция, отчете екоминистърът Нено Димов в Министерския съвет. По думите му остават проблемите с най-замърсените градове като Видин и Горна Оряховица.

Въздухът в BG: Най-мръсен във Видин, а София не е в топ 3

Девет общини с наказателна процедура са постигнали нормите за качество на атмосферния въздух. Североизточният регион излиза от наказателната процедура - и Варна, и Добрич, и Девня устойчиво са паднали под нивата, които се изискват от закона, заяви министърът.

Още по темата

Проблемът с мръсния въздух се адресира в национална програма, приета от правителството днес. Освен 111-те млн. лв., за които по ОП "Околна среда" са сключени договори със 7 български общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, за следващия тригодишен период по програмата са предвидени още 100 млн. лв.

България сред страните с най-голяма смъртност от мръсен въздух

С парите ще бъдат подпомогнати общините в изпълнение на техните програми за качеството на въздуха. След икономии от оперативната програма на 11 общини ще бъдат осигурени 390 млн. лв. за подобряване на градския им транспорт.

Нено Димов пресметна, че на практика ресурсът за справяне с проблема с мръсния въздух е увеличен 7 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase