Архив: Reuters

Видео 05.06.2019

Експерти: Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно!

Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно. Това обявиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и Георги Миков. Според тях родната енергетика е в тежка финансова криза и това се отразява на крайния потребител.

Куюмджиев бе категоричен, че е по-добре държавата да подпомага енергийно бедните хора в страната, отколкото да плаща милиони левове дългове, които натрупват дружествата. Той също така сподели, че трябва национален консенсус за покачването на цената на електроенергията у нас.
Още по темата


"Родната енергетика е в тежка финансова криза. Задълженията са около 10 милиарда лева, без тези на ТЕЦ "Марица-Изток". Тези дългове трябва да бъдат платени от крайните потребители. Правилният път е да се вдигнат социалните помощи и подпомагане на енергийно бедните граждани. Нека тези 3% да са 5. Тогава излиза, че цената ще скочи с 2,5 лева на месец. Ако 60% процента от населението са енергийно бедни, значи, че държавата трябва да покрие 12 млн. на месец, което е около 140 милиона на година", разясни Куюмджиев.

Той бе подкрепен от Георги Миков, който обясни, че поскъпването на електроенергията е причинено от поскъпването на емисиите за нейното производство.

"Тенденцията е плашеща, тъй като емисиите ще поскъпват. Въглищната енергетика ще бъде принудена да се преструктурира. Ние за момента не можем без нея. Увеличение от 3,5% за крайния потребител е нищожно в сравнение с това, което наистина трябва да се покрие. Топлофикационните услуги са субсидирани най-вече от електричеството. В регулаторната комисия работят достатъчно компетентни хора, които са наясно с всички компоненти, които са свързани с образуване на цената. Нямаме бизнес модел, който да изчисти дълга за електроенергия", каза ескпертът пред Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

37

програмист

преди 1 седмица

ми нищожно е я.
И без това копам биткоини в офиса - работодателя да плаща тока.

36

стефанов

преди 1 седмица

Незабавно прекратяване договора с някаква си американска ТЕЦ. Тези самолети са една безмислица и нищо повече. Държава от 6,5 млн. с остър демографски проблем ????
Много отрепки в енергетиката трябва да се изчистят. На хората им писна от манипубации - лъжи - измами

35

стефанов

преди 1 седмица

Тези персони Явор Куюмджиев и Георги Миков да спрат да говорят глупости и защо
- Всички монополисти вън от държавата - огромните печалби къде отиват.... Те от къде КУПУВАТ ТОК И НА КОЛКО ГО ПРЕПРОДАВАТ.... Реално погледната това са едни безмислени търг. дружества....
Тези пишман енергийни пиари - да се разкарат