Архив: Булфото

Въвеждат електронна система за информиране на населението за това колко е замърсен въздухът, който дишаме.

Тя ще си служи с данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Системата е достъпна на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) и се появява още в началната страница.

“В която и търсачка да напишете “ИАОС” и кликнете на сайта, системата ще излезе”, коментира директорът в “Мониторинг и оценки на околната среда” в ИАОС Валери Серафимов.

 Проектът е направен по българско и европейско законодателство като за гражданите е достъпна публичната му част.

 В него може да се намери информация за максимален период от време 10 дни за замърсяването на въздуха по различни показатели - ниво на фини прахови частици, температура, азотен диокис, посока на вятъра, дори степен на слънчева радиация. Може да бъдат избрани както всички, така и само някои от показателите. По подразбиране се появява и информация за последните 24 часа или за последната седмица.

Смолян, Горна Оряховица и Пловдив са градовете с най-голям брой на замърсяванията за първите 3 месеца на тази година. В Пловдив виновник е ж.к. "Тракия". След тях се нареждат Монтана и София с кв. "Надежда", пише Монитор.

В другата крайност, където почти няма замърсяване, са Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, София с Копитото и Стара Загора.

Най-проблемен замърсител за България са фините прахови частици, макар и в района Марица-Изток да има отчетени високи нива на серен двуокис.

През 2018 г. нивото на фини прахови частици във Враца е било 227 микрограма на куб. метър, което е 4 пъти над допустимата норма от 50 микрограма. В квартал “Църква” в Перник това ниво е било 238 микрограма, което отново е над 4 пъти над допустимото. По предварителни данни за миналата година обаче се очаква 9 града да излязат от предварителната процедура поради достигнати ниски стойности на замърсяване.

“Така ще имаме цял един регион, а именно Североизточен, който ще излезе от процедурата”, коментира ресорният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase