Снимка: архив, Булфото

След отчетения спад на ранните резервации по българското Черноморие, началото на сезона е посрещнато с по-ниски цени на пакетите. Очаква се над 5 млн. чужденци да посетят курортите ни по морето това лято, което е с 3% по-малко, в сравнение с миналото, сочат предварителните прогнози.

Още по темата
В същото време очакванията са около 306 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка Гърция, а 290 000 да тръгнат към турските курорти, съобщава Нова тв.

Сривът на турската лира вече се отразява върху цените на почивките и основните туристически услуги при съседите. А от 20 май в Гърция значително падна ДДС върху храните и услугите в заведенията. Така цените ще се усетят надолу при сядане в таверна.

За да наваксат спада от ранните резервации, в един от хотелите в "Слънчев бряг" са принудени да започнат сезона с доста по-ниски цени.

"В момента имаме промоции поради спада на западни туристи. Примерно за юни стандартната ни цена е 180 лв., а ние сме пуснали на 120 лв. Доста голямо намаление”, заяви управителят на хотел в "Слънчев бряг" Ростислава Димитрова.

Очакванията са хотелиерите по Черноморието да регистрират близо 6 млн. настанявания на български туристи от май до септември. Значително по-малко обаче са записванията от чужденци.

"Очакваме спад от пазари през летния сезон от  Русия и Германия. Независимо от това те продължават да бъдат водещи в България. Очакваме много добри показатели, с много голям ръст при Великобритания, Израел, Чехия, Румъния, Украйна, Полша", поясни Лиляна Арсова от Министерството на туризма.

Така минусът за хотелиерите може да се окаже плюс за туристите, прогнозират експертите в бранша. И вече го отчитат в офертите.

"Българският хотелиер е изключително гъвкав и ако има лек спад в ранните заспивания, то вероятно хотелиерите ще намерят механизъм, с който да компенсират и българските туристи да не липсват от българското Черноморие. За Южното Черноморие не се очаква проблеми с туристите, но по Северното летният сезон ще бъде по-труден", допълни Арсова.

У нас специалисти обясняват, че българите ще изчакат до последно преди да резервират, тъй като предпочитат първо да видят прогнозата на времето.

Легловите бази варират много. Офертите в Гърция в 4-звезден хотел за двама плюс едно дете е сред най-скъпите предложения. В  Корфу на човек за 7 нощувки ол инклузив офертите започват от от 899 лв, а в Халкидики от 350 лв на човек за 5 нощувки. Към цената на офертата трябва да предвидим и градска такса на турист.

В Турция се усеща поне двоен интерес на туристи. Повечето пакети са за 7 нощувки ол инклузив - около 600-800 на човек. За българина само август месец е по-скъп, обясняват от бранша.

Почивка в Касандра, Гърция излиза най-скъпо - 1930 лв, в Созопол е 1092 лв за седмица, а в Кушадъсъ - пакетът е 910 лв.  Сред допълнителните "екстри" е да се заделят средства и за сянка на плажа. В Турция обикновено хотелите са и концесионери на ивицата и ако човек консумира на плажа, то и сянката му е безплатна. В България този разход е доста голям и  цената на сянката може да е от 10 -20 лв на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase