Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase