Снимка: bTV

Виновни за свляклата се земна маса на варненския булевард "Васил Левски“ са незаконни ромски постройки в района на пропадналия скат. Това съобщи кметът на морската ни столица Иван Портних, предаде bTV.

На мястото трябвало да има укрепване, но точно преди два дни тричленен състав на ВАС спрял заповедта за предварително изпълнение, която предвиждала събарянето на постройки.

Обжалването било насрочено за началото на следващата година, но след инцидента булдозерите влизат в ромската махала "Максуда” още днес.

Още по темата

По време на строителството в този район бяха съборени над 200 незаконни постройки.

Градоначалникът посочи една конкретна къща, която се вижда от мястото на срутването.

„Не ги разбирам как живеят на ръба на ската. Няма да чакаме тая къща и тя да слезе на локалното, още днес ще я съборим. Техниката ще влезе да събори тази сграда и да се обезопаси ската”.

Около 10-15 постройки ще бъдат съборени, за да се направи път, по който в „Максуда” да влизат полицейски или пожарни автомобили, заяви кметът. Хвърлянето на отпадъци ще бъде спряно с ограда, а скатът ще бъде залесен.

Обитателите ще получат "алтернатива за временно настаняване".

Портних заяви, че слабо го интересува дали хората ще излязат на протест. "Не може стотици хиляди да сме заложници на такова безумие”, обясни той.

По думите му става дума за незаконни постройки, като "в годините назад са им раздавани някакви бележки” от районен кмет от друга партия.

Варненският кмет се наложи да дава обяснения за втора авария по мегапроекта "Бул. Васил Левски” само в рамките на няколко дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase