Снимка: Булфото, архив

Роми от бургаския квартал "Комлука" протестираха заради липса на вода. Те окупираха общината и търсиха съдействие от кмета.

Още по темата
Над 500 семейства в ромския квартал са без вода от март, след като местното ВиК дружество спря водата заради натрупани задължения от над 100 000 лв.

Според общинския съветник в СОС от ВМРО Карлос Контрера протестът на ромите е необоснован, тъй като водата им е спряна по законен път.

"Тези, които организират протеста и участват, явно не осъзнават цинизма на това, че имаме една група граждани - млади семейства и пенсионери, които трудно си плащат сметките, но го правят. В същото време те години наред са ползвали водата и когато съвсем законно им се спре водоснабдяването, излизат на протест", заяви Контрера в "Денят ON AIR".

Общинският съветник от ВМРО изказа мнение, че изборът на време за протеста умишлено е в праймтайма във всички медии, за да се внушава, че в България има дискриминация срещу ромите.

По думите му мястото на протеста също не е било правилно, тъй като общината няма отношение към частните спорове на потребителите с ВиК.

"Трябва да се подкрепят хората и институциите, които бранят закона и реда, а не да ги оставяме да бъдат оплювани, какъвто опит се направи с този протест", заяви кандидатът за евродепутат.

Едно от основните искания на ромите е да им бъдат сложени водомери, тъй като в момента нямат.

"Част от постройките, които те претендират да бъдат водоснабдени, са незаконни. Някои от тези хора са се присъеднявали към ВиК мрежата незаконно и това е престъпление. Тоест, ти си уличен в бандитизъм и изведнъж крещиш, че искаш равни права. Този тип поведение е причината голяма част от българите да се настройват негативно към тях", категоричен бе Контрера пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase