Общ преглед
Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на ръжен. Или както ги наричат тук "на дупката". За празника се подготвят специални изкопи, в които се пекат осветените агнета.
Още по темата

Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта

Преди самия Гергьовден животните се отнасят в дворовете на двете действащи църкви на селото, имащо си и квартал с името Баткун, за да бъдат благословени от свещеник. Традицията повелява това да се прави за здраве и благоденствие на всяко семейство, празнуващо празника. Тук в Паталеница всеки един жител и гост обича и тачи Гергьовден.

Според местните 1000 агнета ще бъдат изядени на днешния ден. 800 от тях ще бъдат приготвени в различни "дупки", събиращи махалите на общ празник с музика и много часове консумиране на алкохолни напитки, празник е все пак!

Атмосферата в селото е приповдигната, пред множество къщи се виждат спрели автомобили, докарали гостите за празничната трапеза. Агнетата са български, едни са взети от местния Баткунски манастир, други от съседни села, а за трети се ходи до върховете на Родопите и селата там. Паталеница се намира в подножието на величествената планина.

Занаятът по печенето на агнето отдавна не е само мъжки. На всяка една от дупките се виждат и представителки на нежния пол, които също подготвят вкусното гергьовско агне. Печенето отнема повече от 4-5 часа и си има специална технология. Въртенето е непрекъснато, а с всеки час агнето се сваля все по-близо до горящата жарава. Поливането с вода и билки е задължително.

Гергьовден е красив и семеен празник тук в Паталеница. Честити да са всички празнуващи, пожелаха местните жители и поканиха гости и догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар