Снимка: Борба

Осъденият до живот за стрелбата в Лясковец Петко Петков съди държавата и ЕС за 1 млн. лв. заради 4-годишен тормоз, съобщава в. „Борба“.

Петков подал искова молба от 15 страници във Великотърновския окръжен съд за претърпени вреди от незаконното поведение на Районна прокуратура в Горна Оряховица за времето от 1 август 2010 г. до 14 март 2014 г., но дело все още няма, тъй като се чакат документи от институциите, призовани на съд - прокуратурата на Република България, Висшият съдебен съвет, министъра на финансите.

Срещу мъжа били подавани множество сигнали за притежание на незаконно оръжие, с което заплашвал деца в близкия училищен двор.

След акция за отнемането на незаконното оръжие на подсъдимия, той отне живота на баретата Емил Шарков и рани няколко негови колеги. Сега Петков е в Ловешкия затвор с доживотна присъда без право на замяна.

57-годишният затворник твърди, че в продължение на 4 години търпял незаконни проверки от прокуратурата и полицията и бил заплашван с вкарване в лудница, където с медикаменти щели да го подлудят, за да му вземат къщата, защото няма наследници.

Тормозът започнал на 1 август 2010 г., когато бил призован от кварталния по жалба от съседите му. Униформените започнали често да го притесняват в дома му и го разпитвали под предтекст, че ги пращала Районна прокуратура в Горна Оряховица, твърди затворникът в иска си. После през два-три дни ситуацията се повтаряла и накрая се стигнало до щурма от 14 март 2014 г.

За 4 години Петков написал над 200 жалби до 43 институции, медии, авторски предавания, интелектуалци. Никой обаче не му се притекъл на помощ. Вместо да му помогне, държавата му пратила баретите.

Европейският съюз от своя страна е виновен, че не му е осигорил свобода, сигурност и правосъдие, твърди Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase