Снимка: БТА

Картата с пътищата на страната, които попадат в обхвата на тол таксата, която ще бъде въведена от 16 август, е готова. Тя ще бъде в различни цветове, за да се вижда за кои пътища ще се плаща тази такса и за кои не, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия.

Още по темата

Министърът информира, че е от 20 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра попадат в обхвата на тол системата, като част от тях ще бъдат с нулева ставка, защото са в лошо състояние. Тя съобщи, че е разпоредила проверка на тези 10 800 километра пътища и най-вече на тези от втори и трети клас, за да се получи краен вариант на картата с пътищата с нулева такса, след което на предстояща среща с превозвачите ще бъде представен както обхватът на пътната мрежа с тол такса и ще бъде коментиран размерът й.

По отношение на стационарните точки на тол системата министърът информира, че са изградени 23 нови рамки, 26 са в процес на изграждане и 51 са в процес на изготвяне на документация за издаване на разрешение за строеж, освен това се преоборудват и съществуващи такива рамки, пише БТА.

В страната ще има почти 300 точки, с което ставаме лидер по гъстота на стационарни контролни точки, обясни проф. Олег Асенов, началник на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, което е в структурата на пътната агенция, и даде за сравнение Франция, където те са 80.

С въвеждането на системата ще има такова тол покритие, което да гарантира териториална равнопоставеност. От гледна точка на техническо и търговско опериране дейностите по въвеждането на системата се изпълняват по график, допълни Асенов и информира, че тестването й ще започне от 15 май. Той подчерта, че приоритетен ще е елементът от системата, свързан с обслужването на клинентите. В отговор на депутатски въпрос той уточни, че непрекъснато се поддържа контакт с ресорните органи, свързани със строителните разрешения на съоръженията.

По темата за размера на тол таксата министърът информира, че диалогът с превозвачите продължава. Тя подчерта, че разчита на ресорната комисията на подкрепата за тази по думите й важна и трудна реформа в пътния сектор. Знам притесненията на превозвачите, но това е справедлива реформа, която трябва да въведе принципа който повече руши пътищата, плаща повече, защото в момента тежестта е върху леките автомобили, а с тези средства ние ремонтираме пътищата, изтъкна министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase