Снимка: БТА

До 2023 г. трябва да бъде готов целият участък на магистрала "Хемус" от "Боаза" до пътя Русе - Велико Търново, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя припомни, че за този 134-километров участък правителството в края на миналата година е осигурило 1,12 млрд. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД.

Самата Петя Аврамова участва в символичния старт на строежа на първите три участъка от трасето, заедно с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, заместникът й Николай Нанков и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Трасето е разделено на общо шест участъка, като първата копка бе на първия, който започва от Боаза и ще е до пресичането с пътя Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци". Той е с дължина 15,26 км, като по него има два пътни възела, четири мостови съоръжения, два виадукта и 6 селскостопански подлеза и надлеза.

Поетапно ще се работи във всички участъци, за които имат техническа готовност като проектиране и отчуждителни процедури. "Имаме готовност да започнем и на третия участък. При осигуряване на техническа възможност ще работим на повече от едно място, така че 2023 г. трябва да бъде готов целият участък от "Боаза" до п. в. Русе - Велико Търново", каза още строителният министър.

Заместник-министър Нанков добави, че има изготвен идеен проект за магистрала "Хемус" от пътя Ловеч - Плевен до Велико Търново. Тази година стартира процедурата и за 90 км от Велико Търново до Търговище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase