Снимка: Архив, Булфото

В края на миналата година за първи път през последните години постъпилите в Българската армия военнослужещи са повече от напусналите. Въпреки това недокомплектът на кадрови военнослужещи в армията остава около 20 на сто. Това каза на пресконференция в Ямбол заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, цитиран от БТА.

Още по темата

От бюджета на министерството на отбраната за 2018 година са отделени средства за допълнително попълване на 1300 длъжности. През периода 2019 - 2021 година са предвидени средства за постъпването на 800 военнослужещи всяка година, допълни заместник-началникът на отбраната.

По повод на националната информационна кампания на Министерството на отбраната "Бъди войник" генерал-лейтенант Димитър Илиев заяви, че толкова мащабни действия се провеждат за първи път у нас. Кампанията протича при висок интерес от гражданите и главно от младите хора.

Увеличени са подадените заявления за участие в конкурсите за попълване на свободните войнишки длъжности в сухопътните войски, във военноморските сили, в стационарната комуникационно-информационна система, в националната гвардейска част и в 68-ма бригада "Специални сили".

Информационната кампания е започнала на 7 февруари и ще продължи до 29 октомври, като премине през 29 градове на страната, посочи генерал-лейтенант Илиев.

Коментари Напиши коментар

23

Е...

преди 2 години

С един повече или по-малко...

22

Суворов

преди 2 години

Реално добри бойци са само тия на Кадиров .... Чат пат някъкъв опит имат и около 15000 вагнери като цяло слаба ракия но е по добре от нищо +Традиционо слабото руско комадване ( сериозно Шуйгу стратега :))) ) застаряваща техника на към 40 години с ниска към средна ефективност ... крайно слаба воена структура ... количество чат пат има ама колко е в движение и годно за бой ...

21

Суворов

преди 2 години

Дай да сверим часовниците примерно със съседите.Само официални данниРусия контрактници към 9 месечен набор 17 към 10 демек близо 40% чисти бройлери ... Жени 16% от личния състав (за справка в Бг са 14% ) още по зле и от бройлерите ...чиновници щата е с 25% по голям на глава и от нашите ... Помощни части логистика тоалеточистачи 20% от личния състав ... Резервисти крайно зле под 30% от минимално нужните ... Извот годни за бой макс 25% Ниво на подготовка в най добрия случей( средно )