Снимка: Кадър Нова тв

Нуждаещи се семейства плащат по 10 - 15 лева наем за общинско жилище в пловдивския квартал "Столипиново", но пък в апартаментите им няма ток, вода, а понякога дори прозорци и врати.

Към момента на построяването си блоковете в квартала не са се различавали по нищо от другите райони в Пловдив, но през години наемателите са ги разбили.  Въпреки това и сега се намират хора, които се наставят там и успяват да се справят някак.

Семейството на Шабан Симеонов е едно от тях. Той, съпругата му и децата им носят туби с вода и разчитат само на тях. Душ и миква дори нямат.

В тяхното жилище има обаче ток.

"Нямаше никакви кабели, ние сме го прекарали този кабел, ходихме в Енергото, казаха ни, че те са до таблото долу, всичко друго нагоре си е наша грижа“, обясни Шабан пред Нова телевизия.

Той е намерил решение на проблема като е прекарал кабел, които идва извън блока. Въпреки това всеки месец си плаща тока.

Агнес, който също няма вода, си е купила автоматична пералня. Уредът пере без да е свързан към водопровод, защото жената изсипва водата с бутилка.

Въпреки че е намерила начин да използва пералнята с ръчно зареждане, тя се оплака, че това е петата, която купува, защото все се чупели.

Господин Митко, който с помпа се захранва до петия етаж, обаче е останал без пералня. Водата, което достига до жилището му е е твърде малко и уредът се е повредил.

Едно от жилищата в същия блок пък изглежда като истински оазис на фона на повечето съседни. Но дори в луксозната баня на въпросния дом няма вода.

Новодомците са подали писмено заявление в районната администрация за настаняване.

От общината обясняват, че изрично е посочено, че жилищата са негодни за ползване по предназначението си т.е те са разбити или недовършени.

Ако обаче мераклиите да се настанят в тях решат, че имат готовност да наемат това жилище и ако то няма ток или вода, те са длъжни да си открият партиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase