Снимка: БТА, архив

Четвърта вечер на протести в Габрово. След вчерашната оставка на шефа на полицията в града и тази вечер жителите на Габрово протестират пред Общината.

Обичайно, днес се събраха в 18 часа и изпълниха площада. Както се очакваше, днешният протест е най-масовият. Очакваше се да пристигнат и хора от други градове, но според МВР няма такава информация. Обстановката е спокойна, целият град е пълен с полиция и жандармерия. Протестиращите искат оставката на кмета, защото смятат, че тя е виновна за създалото се напрежение. Габровци отново поискаха справедливост и равни права, и задължения за всички граждани.

Още по темата

Недоволството в града ескалира след побой на продавач в денонощен магазин от трима цигани.

За пръв път сред протестиращите днес е бил и битият магазинер Венцислав Иванов. Той благодарил на хората за подкрепата, а те го определиха като най-смелия човек и скандираха името му. Имало е и скандирания "Венци кмет!".

Снощи протестът премина без арестувани и ранени. С аплодисменти и приятелско ръкостискане между полицаи и протестиращи приключи недоволство в Габрово в петък вечер. „Взехме решение да свалим каските, щитовете, в знак на толерантност. И да покажем, че ние сме тук, не със сила да налагаме нещо, а просто да възвърнем няма и така свалихме напрежението”, заяви Красимир Добрев, началник на жандармерията.

За напрежението с малцинствените групи, протестиращите обвиниха кмета на града Таня Христова. Поискаха тя да подаде оставка. "Като кмет, оставката ми е в джоба, от първия ден, в който има решение за избора ми”, коментира тя.

Кметицата обясни още, че не е настанявала роми в града. "Внушенията, че в Габрово целенасочено се внасят или привличат роми, е невярно твърдя категорично”, каза още Христова.

Незаконни постройки в града нямало. Разрушавали се само необитаеми сгради. Събарянето на част от тях съвпадна  с началото на протестите в Габрово. "Единствено с цел да не допуснем незаконно настаняване. Нямаме настанени лица в незаконни жилища. Нямаме незаконни жилища”, заяви Христова.

Междувременно хора от ромското население напуснаха домовете си от страх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase