Снимка: БТА

"В Габрово не е имало ромски гета, няма и да има", категорична бе кметицата на града Таня Христова пред bTV. Тя заяви, че в момента обстановката в града е спокойна и нов протест няма да има, но дори и хората да се съберат - те ще са мирни.

"Днес тук в Габрово се проведе среща на общинския съвет. В нашия град няма ромско гето, няма ромска махала. Благодаря на съветниците, че всички застанахме зад едно мнение, че в нашия град не се заселват умишлено роми", обясни Христова.

Още по темата

"Не трябва да отхвърляме факта, че има справедлив гняв, който е натрупван с времето. Той е свързан с това, че някой смята, че може да не спазва закони. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна и да не се стига до нови безредици", каза още тя.

"Трябва да си признаем, че всички имаме вина за ситуацията в Габрово. Проблемите, които изникнаха тук, са проблеми и на цялата държава. Полицията вероятно можеше да предотврати случилото се. Надявам се всички да се научим от този урок. Община Габрово предлага законодателни изменения, които съм изпратила до Народното събрание", заяви още Христова.

"В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. В общински жилища, които предоставяме на социално слаби лица, основно изискване е хората да са живели в Габрово поне 10 години. Няма механизъм, който да ограничи идването на хора в Габрово. По- скоро трябва да се съсредоточим в опазването на реда", смята още кметицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase