Снимка: Bulgaria ON AIR

На прага на активния летен сезон безопасността на част от плажовете по родното ни Черноморие остава под въпрос. Оказва се, че и тази година вероятно ще има проблем с осигуряването на водни спасители по морските плажове.

На басейна в Младежкия дом в Бургас вече тече усилена подготовка на кадри. Кандидатите трябва да покрият определени нормативи.

"Всеки сезон се подготвят различен брой спасители. Всички, които желаят, са добре дошли при нас. Проблемът с недостига на кадри по морските плажове е, че курсът изисква доста повече усилия в сравнение с този за басейните. Задължителни са умения на плуване. А заплащането накрая се оказва, че е почти еднакво", коментира пред  Bulgaria ON AIR Васил Алексиев, инструктор в БЧК - Бургас.

През последните години най-голямото предизвикателство пред концесионерите на плажове е намирането на спасители за лятото. Основната причина е, че това е сезонна работа. Затова наемателите на плажове занижават критериите до единственото изискване спасителите да имат сертификат. Това е причината и масово спасителите да са ученици и студенти или пенсионери.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase