Баби-доброволки се грижат за болни и трудно-подвижни пенсионери, като им пазаруват и помагат в домакинстовото. Социалната практика е разпространена в доста села във Великотърновско. Възрастните хора се организират сами без да търсят съдействието на местните власти и без да получават пари за това.

86-годишната Анка Милева е сама в къщата си от години, тъй като дъщеря й живее в Дряново. Преди две години си счупила крака и вече почти не излиза извън дома и градината си. Оттогава за нея се грижи съседката й Райна Иванова.

"И кмета, и комшийката Райна, всичките, ми помагат! Баба Райна всеки ден иде да ме види какво правя, като тръгне за хляб и вика: "Имаш ли нужда от нещо?", разказва Анка.

82-годишната Райна Иванова пък не пропуска ден без да се отбие при съседката си и да я нагледа.

"Ами с какво да й помагам – купувам й хляб. Това ми е единствената помощ. И единствената ми разтуха- тя сама и аз съм сама! Приказваме си бабешки работи! Ей тъй от човещина, нито ми е роднина, нито нищо", споделя бабата.

Социалната практика в селото е от години и е на доброволни начала. От Община Велико Търново подготвят европроект за патронажната грижа, в който ще ползват опита на възрастните доброволки. В него ще бъде предвидено възрастните жени, които се грижат за болни старици, да получават допълнителен доход към пенсиите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase