Снимка: ВМА

Пострадалата курсантка, която се самопростреля ще претърпи втора операция в близките дни. При тази интервенция ще се наложи отстраняването на горния лоб на белия дроб.

Това стана ясно от изказването на проф. Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия (ВМА), предаде "Фокус".

Още по темата

Лекарят коментира още, че нараняването на курсантката от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново" е изключително тежко. По думите му става ясно, че при прострелване от изключително мощно оръжие, каквото е автомат "Калашников", влиза не само проектива от самия патрон, но и взривните газове, които допълнително увреждан тъканите.

"Горната част на левия бял дроб на жената е напълно деструктирана, откъдето се е получило и силно кръвотечение. Тя е изгубила 3 литра кръв. На скенера, който направихме още при идването на ранената се вижда почти унищожения горен лоб на левия бял дроб", посочи той, като обясни, че долният й десен бял дроб е в добро състояние.

"Огнестрелното нараняване има своята еволюция и то не приключва след момента на изстрела и с първата среща на хирурга. Еволюцията на тези наранявания продължават около 7 дни. При първата операция се овладява кървенето и се отстраняват нежизнените тъкани, видни с просто око", обясни той. Проф. Мутафчийски подчерта, че отстраняването на горния лоб на белия дроб не можело да стане при първата операция, тъй като тогава лекарите са се борили за спасяването на живота на курсантката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase