Снимка: архив, БулФото

Търговци надуват двойно цената на краставиците, заяви председателят на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кунчев.

По думите му от оранжериите ги продават по 1,60- 1,80 лева за килограм на едро, а в магазините и по пазара цената е двойна 3,60 - 4 лева за кг.

Има и гръцки краставици, които са по-евтини от нашите и се продават на борсите по 1,40 лв. за кг. Все още оранжериите не изкарват достатъчно количества домати, за да предлагат на пазара. До края на месеца ще започнем да зареждаме български домати, посочи председателят на асоциацията пред "Труд".

По думите му цените в момента са високи, защото няма родно производство на пазара.

Драстично е паднала цената на салатите – на борсата бройката се продава по 35 стотинки. Преди седмица беше по 50-60 стотинки. На пазара обаче салатата върви по левче за бройка.

От 26 до 29 април цената ще се вдигне заради Великденските празници, прогнозира Атанас Кунчев.

Ягодите, които се предлагат в момента на пазара, са вносни от Гърция, твърди агрономът Николай Недялков. Те са американски сортове, които се преразмножават от италианците. "Освен това ягодата не трупа нитрати и пестициди. Самият плод е така създаден да е абсолютно чист”, добави агрономът.

У нас ягоди произвеждат най-вече млади ентусиасти, които според мен си губят времето, тъй като пазарът е залят с вносни ягоди. Но все пак успяват да си ги продадат по някакъв начин, заяви Недялков. И добави, че със затоплянето на времето и на пазара ще се намират български ягоди, но в малки количества.

Най-сериозният проблем за сектора е пазарът на зеленчуци у нас. Докато се толерира вносът и то незаконният, нещата ще стават още по-зле, категоричен е Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите.

Става въпрос за стоката, която се вкарва с бусове от Гърция, без да се декларира. "Внасят се 20 тона, а се осчетоводяват 3 тона и само върху тях се плаща ДДС. Българският производител обаче не може да продава без ДДС и това ни поставя в неконкурентна среда", посочи той. Трифонов беше категоричен, че държавата не насърчава родното производство.

Много от зеленчукопроизводителите преминават към зърнопроизводството, защото субсидиите там са по-големи, обяснява Слави Трифонов

По думите му докато страната ни е зависима от вноса, цените у нас ще стават все по-високи. "Вносът стана монополист – у нас той е над 50%. С неофициалния внос става над 85 на сто от пазара", изчисли Трифонов.

По думите му в момента по магазините има български краставици, лук, чесън и салати. До 2 седмици трябва да излязат и българските домати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase