Снимка: bTV

Д-р Захари Стойчев от Казанлък започва гладна стачка, заради неефективното финансиране в здравеопазването. Стойчев е акушер-гинеколог и обясни пред bTV, че страната ни е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт.

Още по темата

"Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, посочи лекарят.

Медикът е решил, че въпреки гладната стачка ще продължи да работи в следващите няколко дни и обясни, че действията му са сигнал и ще гладува три дни. " Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването", уточни д-р Стойчев.

По думите му, от създаването на Здравноосигурителната каса досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работят лекарите, а вече около 10 г. няма никакво. Специалистът уточни, че ако някоя клинична пътека тръгне нагоре, то тя е само за сметка на друга, която се сваля надолу.  Резултатът от подобни решения, болницата, в която работи ще получи със 100 000 лв по-малко, въпреки че обемът на работа е същия.

Д-р Стойчев е категоричен, че всъщност цялата болница се крепи единствено на работещи пенсионери, които дори не могат да си позволят да ползват отпуск. Причината за този проблем е недофинансирането  на здравната система.

Лекарят бе категоричен, че с подобно отношение към здравеопазването, след 10 г. в България няма да има такова. "Всички малки болници ще фалират, което означава липса на качествено медицинско обслужване. Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ", подчерта д-р Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase