Снимка: Bulgaria ON AIR.

Заради наводнени приземни помещения на правителствена резиденция е направено спешно източване на част от водите на езерото край Шабла.

Според природозащитници обаче екосистемата в района е в опасност. Разрушени са и дюни по северното Черноморие край село Езерец. Проверка на място разпореди премиерът Бойко Борисов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов направи спешна проверка вчера на Шабленския езерен комплекс по сигнал на няколко природозащитни организации, съобщи Bulgaria ON AIR.

Те алармираха за изпускане на водите при устието край село Езерец. В морето е прокопан канал, който е унищожил естествените дюни в защитената местност. След проверката министър Димов заяви, че нарушения няма.

Според разследване на "Труд" преди дни се е разбрало, че "зелените" ще бъдат спрени от еврофинансиране за два проекта в района на стойност от 5 млн. лв., два дни след това пускат новината за източване на водния басейн.

Още по темата

В края на миналата седмица в София се е провело заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). На него се разбира, че по ОПОС, по ос “Биоразнообразие”, предстои финансиране на два проекта за опазване на защитените местности край Шабла, сред които е и Шабленското езеро, като всеки от тях е на стойност от около 2 400 000 лева.

Но след като промените в Закона за биологичното разнообразие бъдат приети, защитените зони ще бъдат управлявани по нов начин. Този метод изключва многомилионно еврофинансиране на “зелените”. Така на заседанието на Комитета, на който имало и представители на "зелените", става ясно, че въпросните два проекта за общо 5 млн. лв. ще бъдат изпълнени от държавни структури, сред които РИОСВ-Варна, допълва "Труд".

Два дни след това Тома Белев, бившият директор на Природен парк “Витоша”, пуска във Facebook информация, че в защитената местност се извършват незаконни дейности. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) публикуват снимки от дейност, която се извършва всяка година – Шабленското езеро се източва минимално. Това се прави, за да не се заблати, което би довело до измиране на голяма част от защитените растителни и животински видове в него. Друг повод са наводненията на близки частни и държани имоти. Но според Белев и БДЗП езерото било в опасност, а законите били нарушени.

Тази информация стана повод лично премиерът Бойко Борисов спешно да изпрати министъра на околната среда и водите Нено Димов на проверка в Шабла.

След проверката на място вчера министър Димов каза: “На практика източването на вода от езерото се прави от години. Доколкото разбрах, точно на това място се прави канал последните 2 г., защото разстоянието между морето и езерото е най-малко. Това не противоречи на Плана за управление на защитената местност”.

Той уточни, че според промените в Плана, направени през 2016 година, при аварийни ситуации може да се приложи тази мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase