Снимка: Ройтерс

Във Враца, която бе отличена като най-успешна община на наградите "Инвеститор на годината" 2018, организирани от Българската агенция за инвестиции, се очаква да се разкрият 900 работни места до края на 2019 г., коментира Калин Каменов, кмет на община Враца, бивш зам.-министър на младежта и спорта, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Първият голям завод, чието изграждане започва, е на германската компания MD Elektronik, чиято инвестиция е на стойност близо 22 млн. лв. Идеята е там да се произвеждат кабели и електроника за всички световни марки автомобили. Тези 300 работни места са изключително ценни за Враца и региона, тъй като ще привлекат работна ръка от цяла Врачанска област и съседните на нея", отбеляза Каменов.

Втората фирма инвеститор, с която финализираме преговорите си, е турската Teklas, посочи още той.

Гостът разказа, че инвестицията на компанията ще е в рамките на 30 млн. лв и включва 500 работни позиции с перспектива да стигнат до 1500.

"Там ще се произвеждат всички компоненти за световните марки автомобили, свързани с горивни системи, каучукови и алуминиеви връзки".

Третата компания, която смята да инвестира, е "Монбат", посочи Каменов.

"Инвестицията ще е през Фонда на фондовете и Фонда за регионално развитие".

Преди няколко дни бе открит хипермаркет на "Практикер" за 10 млн. лв, спомена още Калин Каменов. Близо 62 млн. лв общо са инвестициите до момента, съобщи той.

Въпреки тенденциите в регионар безработицата във Враца е под 10%, посочи гостът.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase