Кадър: Нова тв

Семейства от бургаския квартал "Победа" вече 20 дни нямат вода. Заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество.

Към 10-те редовни абонати на улица "Тамара" се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично - до 100 000 лева, съобщава Нова тв. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

"Задълженията на тези наши абонати от квартал "Победа" са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. Официално, защото на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Само че другият парадокс е, че тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода", заяви пред телевизията представителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода.

"След работа искам да направя един душ. Като няма вода как да направя душ?", пита един от местните.

"Децата ни хванаха "хорера", краста", недоволства друг.

Според жителите ВиК дружеството не си свършило работата през 2004 г., когато асфалтирали улицата, а не им сложили водомери и били в заварено положение. На въпрос защо не са плащали досега сметките си, жена се оправда, че отскоро започнала работа.

"Колко години живеем безааконни тука, те сега ли хванаха закона", попита друга жителка.

В същото време в защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц, който изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

"Ще отговорим на евродепутата, на всички евродепутати. Даже призовавам и българските евродепутати да обяснят, че България е част от ЕС и законите както в Европа, така и в България, трябва да се спазват. Не знам да има европейска страна, където водата да е безплатна. В България се плаща и е невъзможно ние да пуснем водата, ако тя не бъде заплатена", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.
 

Коментари Напиши коментар

101

Бай Иван

преди 4 месеца

Тези дето крякаха, че времето е тяхно, сега да плащат сметките на продуктите на демокрацията ;) !!!

100

Анонимен

преди 4 месеца

На бургаска улица - 10 абоната захранват с вода над 100 къщи
КЪДЕ ГО ИМА ТВА БЕ

99

Анонимен

преди 4 месеца

още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично - до 100 000 лева,
===
ВСЕКИ РОМ ОБАЧЕ НЕ ЩЕ ДА ИЗКАРА ОТ ДЖЕБА ПО 20 КИНТА ЗА ВОДА НА МЕСЕЦ