Снимка: Булфото, архив

23-годишен с психични проблеми подпали цял жилищен блок в Кюстендил.

По чудо десетки семейства се разминаха само с уплаха, опушени стени и адска миризма.

Инцидентът е станал във вторник малко след 20 часа. Тогава е пламнало електрическото табло и цялото стълбище на блок №2, намиращ се на улица "Демокрация", на пъпа на Кюстендил.

По това време всички обитатели на блока били в домовете си, когато усетили адска миризма.

"Някой от съседите е подал сигнал на тел.112. Не ни се мисли какво можеше да стане. Целият блок е газифициран. Всичко можеше да избухне", коментира възрастна жена, живееща в същата жилищна сграда пред "Монитор".

Според нея най-вероятно 23-годишният Иван Цветков се е опитвал да краде ток.

"Това момче живее само в апартамент на първия етаж. Миналата седмица го бяха хванали отново да краде ток. Когато пристигнаха криминалистите казаха, че имало някакви поставени жици, които най-вероятно са негово дело", обяснява притеснена кюстендилка, пожелала анонимност от страх за живота си.

Иван Цветков не веднъж заплашвал съседите си със саморазправа. На няколко пъти те са подавали сигнали до институциите, но без резултат.

"Това момче живее при нечовешки условия. През зимата се отоплява на ютия и на готварска печка. Да не говорим, че слагаше клечки от кибрит в ключалките на вратите само и само да ни създава проблеми. Просто вече не се издържа. Заплашва ни постоянно. Преди време е настаняван за лечение, но после пак е пуснат да се прибере.
Трябва ли да стане някоя трагедия, да изгорим като пилци, за да се вземат някакви мерки", гневяха се кюстендилци.

В продължение на едно денонощие десетки семейства, сред които възрастни хора и малки деца, са останали на тъмно и студено заради липсата на електричество. Не е ясно и кога ще бъде пуснат тока с оглед на изцяло унищоженото електрическо табло.

"Настояваме държавата да се намеси. Оказва се, че не се полагат необходимите грижи за психично болните и те са на свобода. В близост до всички нас и опасни за обществото. Трябва ли да се стигне до някоя трагедия, за да бъде настанено за лечение това момче, което видимо не е добре психически и създава редица проблеми на всички нас", твърдят още съседите на Иван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase