Снимка: Булфото

До 2023 г. се очаква да завърши изграждането на автомагистрала "Хемус" от София до пресичането с пътя Русе - Велико Търново, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си в старопрестолния град.

Още по темата
Министърът обърна внимание, че отсечката от п.в. "Боаза" до Велико Търново, за която в края на миналата година правителството отпусна 1,350 млрд. лв., ще бъде построена от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД с цел засилване на контрола и включването на повече държава в икономиката.

В момента компанията е в процес на преговори с вносители и производители за купуване на допълнителна техника и транспортни средства. Назначават се нови служители и работници, посочи Аврамова.

Тя уточни, че за първия и третия от общо петте участъка, на които ще бъде разделена 134-километровата отсечка, са предприети действия за започване на строително-монтажните работи в края на април 2019 г. За другите три участъка от трасето на АМ "Хемус" са избрани изпълнители, които да актуализират изработените планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.

През тази година предсрочно ще бъдат завършени 9,3 км от Ябланица до п.в. "Боаза", уточни Аврамова.

Тя увери, че са преодолени проблемите със съдебните дела, които досега блокираха работата по магистралата "Русе - Велико Търново". През тази година ще бъде възложена обществената поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла с обход на град Бяла. Дължината на трасето е 76,2 км, а индикативната стойност за двата проекта е около 670 млн. лв. без ДДС.

До края на месец март ще е ясна и програмата за ремонт на Агенция "Пътна инфраструктура", в която ще са включени обектите, по които ще се работи през тази година.

Министърът информира още, че ще бъдат възстановени всички надвзети суми за е-винетки заради проблемите в системата в началото на месец януари. Приемат се документи на всички, които са имали проблеми с плащанията, като на голяма част от тях средствата са възстановени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase