Кадър: Bulgaria ON AIR

Ако сега действаше предложеният Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, можехме да наложим санкция от 10 000 лв. за разрушената дюна на "Смокиня".

Още по темата

Това каза Екатерина Дацова, директор на Дирекция "Управление на морските плажове" към Министерството на туризма пред депутатите в ресорната парламентарна комисия.

По думите й в момента в закона няма такава административно-наказателна разпоредба. Има близка, по която може да бъде наложен акт, но няма гаранция, че ако той бъде обжалван, ще издържи в съда.

Промените предвиждат забрана за поставяне на плажни принадлежности и палатки върху дюни. Забраната ще се отнася и за паркирането и престоя на пътни превозни средства.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева обясни, че идеята на забраната за плажни принадлежности върху дюните е да не ескалира поведението на туристите.

"Само хвърлянето на една хавлия върху дюната очевидно не означава нейното разрушаване или опасност от нейното разрушаване. Обикновено след себе си то води до действия, които биха могли да увредят този природен феномен", коментира тя. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase