Снимка: архив, Булфото

20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през последните две години. Отменени са само 6264 листа за 96 697 дни, сочат от института.

Болничните листове могат да се отменят само при допусната грешка от страна на лекаря по време на издаването им, уточнява "24 часа".

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекал или болница.

Още по темата

От НОИ правят и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават повече болнични листове.
Все пак става ясно, че от данните, които постъпват в института не може да се прецени дали продължителността на болничния лист съответства на диагнозата.

През първите девет месеца на миналата година са издадени 2 млн. болнични листа, а парите за тях са повече от 404 млн. лв. като изплатените дни са над 13 млн. лв.

Средното обезщетение на един лист, който е платил НОИ, е за 195.79 лв. Институтът обаче е прехвърлил първите три дни да ги плаща работодателя. Затова и от бизнеса не спират да недоволнстват.

Най-много обезщетения по болест има в столицата, където е и ситуаиран по-голямата част от бизнеса. В Пловдив болничните листа са с 3 пъти по-малко. Най-малко боледуват във Видин. Също така става ясно, че жените по-често боледуват, но причината в този анализ е, че често те се грижат за болни деца.

Най-много болнични са ползвали хората над 65 годишна възраст, а най-малко - младите до 18 г. Бизнесът губи близо 170 млн. лв. от болнични. Това е и причината той да смята, че всеки трети болничен лист е неправомерен и рязко хората заболяват около празници и почивни дни. Затова и от сектора искат реформа при издаването на болнични.
Все още първите три дни временна нетрудоспособност е за сметка на работодателите. А те искат те да са за сметка на НОИ.Обсъжда се и идея работникът да получава едва 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега. Подобно решение, обаче може да предизвика недоволството на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase