Снимка: Булфото

Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна. Втората постоянна противоминна група на Алианса ще бъде на мисия в Черно море до първата третина на март.

Тя е една от тези с най-висока готовност от силите за отговор на НАТО.

Нейната цел е да патрулира в акваториите на страните членки на НАТО за опазване на мира и безопасността, както и да възпрепятства трафика на хора, наркотици и оръжие", каза кап. лейт. Мирослав Добрев, помощник-командир на минен ловец "Цибър".

В момента групата се командва от немски спомагателен кораб, а в състава й влизат плавателни съдове от Румъния и Турция, както и българският минен ловец "Цибър". Предстои да се присъедини и кораб от Испания.

"Всички кораби са сертифицирани и отговарят на най-високи изисквания. Моята работа е да ги сформирам като една група. Съвместни тренировки и упражняване на всички възможни сценарии, които могат да ни се случат", обясни Мартин Шварц, командир на Втора постоянна противоминна група на НАТО, цитиран от bTV.

През следващите дни групата ще участва в българо-румънското учение "Посейдон".

Ще обследваме и "ловуваме" мини край Констанца, както и ще упражняваме всичко, което се очаква от групата да може да прави", каза Шварц.

Макар основната функция на групата e да прочиства водите от мини, корабите разполагат с оръжие за близък бой и поразяване на малки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase