Снимка: Google Street View

Пловдивският общински съвет да опрости 1 572 651 лева лихви към неплатените наеми на неизрядни квартиранти. Такова предложение подготвя "Жилфонд". Общият размер на задълженията е близо 3 млн. лева и от десетилетие не може да се стопи, пише "24 часа"

Още по темата
.

75% от борчовете са натрупани в "Столипиново" и мезонетите в Шекер махала. На практика затлачените задължения не могат да се съберат и затова предприятието, което стопанисва общинските жилища, предлага поне лихвите да се опростят. Това обаче могат да решат единствено съветниците. Много от задълженията са на починали, напуснали или принудително изведени обитатели. Има и социално слаби, от които нещо не може да се вземе, казват в "Жилфонд".

Рекордът за неплатени с години наеми държи "Столипиново", където 54% от общинските жилища са съсредоточени в етническия квартал. "Прилагаме всякакви методи - обикаляме, молим, сключваме допълнителни споразумения за разсрочено плащане", каза шефът на предприятието Минко Кафтански. Миналата година направили 30 споразумения за 62 800 лева. Макар това да е капка в морето на фона на общия дълг, пак било стъпка напред. Отделно отправили покани и за доброволно плащане в размер на 586 000 лева.

В баланса на "Жилфонд" се водят 3358 апартамента и 233 къщи. "Никой не ни е търсил, за да иска да настаняваме в общински жилища прогонените от Войводиново роми", категоричен е Кафтански. На среща миналата седмица участници от Войводиново, представители на фондация "Рома" и ръководството на община "Марица" поискаха общински жилища в Пловдив за ромите от селото.

Коментари Напиши коментар

34

анонимен

преди 4 месеца

Ей тия управляващи много ги обичам с тия опрощавания на пари на роми Я съм българин и такива умни хора никога не съм виждал да управлявали страната Скоро ще им цъфнат налъмите Малко остава от търпението на хората

33

Цялата тази история

преди 4 месеца

се беше случила, защото това общинско жилище било дадено заради инвалида - психично болният син на дядото. И щом този болен човек починал, веднага на стареца беше отнето жилището, без дори да изчакат нужните няколко месеца, които са необходими на възрастен човек, за да се настани в старчески дом. За момичето с бебето никой не се и сетил. То се оплака пред камерите, че е забременяло вследствие на изнасилване, но всичко, което директорката на школото предприела, било да я отстрани от училище.

32

Продълж.

преди 4 месеца

Момичето потърсило подслон при дядото, който бил роднина на бившия мъж на майката на това момиче (но не е баща на момичето). Старецът се смилил, прибрал я, родила там детето си.
Но психично болният син на дядото починал и от Общината веднага бяха дошли, за да извадят от това жилище дядото, момичето и бебето. Тези хора бяха етнически българи и за тях милост нямаше.
Репортерката питаше "Къде ще спи тази нощ бебето?", но никой общинар ни й отговори. Не знам какво е станало с тези хора.