Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра и църква, свързана с историята на революционните комитети, която тъне в разруха, предаде bTV.

Още по темата

На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална каменна средновековна църква.Тук през 1872 г. Васил Левски е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Пенсионерка превърна мечтата на живота си в реалност, като дари спестяванията си от 10 хил. лв за паметник на Апостола.

„Това е целият ми съзнателен живот, за 42 години трудов стаж, бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват, дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко”, сподели Пенка Георгиева, дарител.

Най-голямото удовлетворение на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата днес се покланят много деца. Сега Пенка си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в родното градче на писателя Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

България по времето на т Живков беше ***!

11

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен8
На живите колкото и пари да им даваш няма да им стигнат и пак ще са неблагодарни. Мъртвият не иска нищо, ако искаш ще дадеш.

10

по добре--

преди 3 месеца

за Левски отколкото за телефонен измамник !