Снимка: ИАРА

Заловиха бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра.

"Рибата е жива и е пусната обратно във водите на р. Дунав, а по случая се води дознание", съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

По думите му от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със заповед на министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните през 2016 г.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева и с лишаване от права, се казва в съобщението на прокуратурата.

При вчерашните проверки по река Дунав е заловен бракониер в момента на извършване на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 моруни и 1 скобар.
 

 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 месеца

За последен път ядох моруна в Созопол преди....45 години. Но преди три-четири седмици жена ми хвана на Женския пазар едра есетра (два големи стека, разбира се!) и смея да твърдя, че не отстъпва на моруната. Ех, едно време! Хапвахме прясна чига, моруна, есетра. Дунавът беше чист, къпехме се спокойно. А в Русия през антрактите във филхармонията хапвахме пушена белуга, есетра, черен и червен хайвер. Нямаше продавачка, всеки си оставяше парите, за да си вземе сандвича и питието. Времена и нрави!

8

Анонимен

преди 2 месеца

Страшна риба - с очи като на човек и клюн....

7

Мадуро

преди 2 месеца

Ял съм моруна от Дунав преди доста години...няма такъв вкус! За съжаление не съм виждал предлагане в рибни магазини...