Видео 18.02.2019

В деня на обесването на Левски: Десетки видяха негово скривалище

Във Велико Търново за първи път показаха тайно скривалище, използвано от Васил Левски. То се намира в къщата на най-верния му съратник там - Христо Иванов–Големия. По повод 146-та годишнина от обесването на Апостола, собствениците на къщата организираха ден на отворените врати, а десетки жители и гости на града разгледаха безплатно тайното скривалище.

Още по темата
Според историческите сведения, Христо Иванов–Големия бил най-верният съратник на Васил Левски в Търново и околията. Затова и Апостола потърсил именно неговата помощ при организирането на революционен комитет.

Отседнал в къщата му в старо Търново. В една от стаите имало дървена капандура, под която имало тайно скривалище, от което започвал тунел, водещ директно до река Янтра.

То е съхранено в абсолютно груб и неподправен вид. Според историците от университета в средата на по-миналия век е имало и тунел, който е отвеждал към реката.

Днес в навечерието на 146-та годишнина от обесването на Васил Левски, десетки родолюбиви хора от всички възрасти разгледаха за първи път къщата на Христо Иванов – Големия и тайното скривалище на Левски.

В къщата е подредена и богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки, които могат да бъдат разгледани от всеки посетител.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

6

bobobo

преди 2 месеца

Abe vie sigurni li ste 4e tova e ka6tata ,nali byaha robi balgarite ,tuy ne6to golyama ka6ta be

5

Гост

преди 2 месеца

Заглавие: "В деня на обесването на Левски: Десетки видяха негово скривалище" , а в статията "Днес в навечерието на 146-та годишнина от обесването на Васил Левски.."
Много си зле бе господин списващ статията! Научи малко Българската история и как се пише статия. Аз не съм жерналист, но със сигурност ще я напиша по - грамотно от теб.

4

Боляри - тъпанари

преди 2 месеца

Някои хора не се свенят да изкарват пари на гърба на Апостола ...
Разказват разни измислени истории ... Дали е било така и как точно е било никой не знае ...
Не се знае и кой точно е предал Левски.
Апропо едно от трите последни писма на Левски преди да тръгне за Къкрина е било адресирано именно до въпросния Христо Иванов, който случайно е родом от ... Къкрина.
Дали пък и той няма пръст в предателството на Левски ?

Едно е сигурно - от Търново до София никой не се е опитал да освободи Левски.