Снимка: Pixabay

Основната част от дискусиите по време на Общото събрание на общините в България са засягали финансирането им, на самите общини, на техни инфраструктурни проекти, на ремонти на пътища. Най-трудна за поддържане е общинската пътна мрежа, но нуждите на общините в тази посока не са срещнали разбиране и отражение в бюджет 2019. Това стана ясно от коментара за събитието на Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Продължава диалогът и с министъра на финансите и с регионалния министър по проблемите с финансирането на поддръжката на общинската пътна мрежа. За нас не е толкова съществено откъде ще дойде този ресурс, важното е да бъдем разбрани, че много трудно поддържаме около 20 хил. км общинска пътна мрежа с не повече от 70 - 80 млн. лв. годишно. А отделно от това имаме да поддържаме 57 хил. км улици в населените места, така че се надяваме това послание, повтаряно толкова дълго, да бъде разбрано правилно от централната власт и да постигнем съгласие, че действително имаме нужда от повече ресурс за поддръжка на пътната мрежа", посочи Георгиева.

Една от темите за бъдещето на общините е настояването за по-широка финансова самостоятелност, посочи още Георгиева. Става дума за така наречената финансова децентрализация, зад нея се крият прости истини: "Когато общините имаме достатъчно правомощия и ресурси да решаваме проблемите на бизнеса и на хората на местно ниво, там, където те възникват, това ще струва много по-малко, по-икономически ефективно е и няма да се вдига на следващото ниво, няма да се налага да се занимава централната власт с проблеми, които могат да бъдат решени на по-ниско ниво. Затова и на настоящата дискусия се определи, че общините трябва да имат ясни, устойчиви и финансово осигурени ангажименти, за да бъдат реален партньор на държавата".

Когато има силни общини, има силна държава, каза още Георгиева и допълни, че държавата не трябва да се бои да овластява своите общини.

Още от интервюто открийте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase