Снимка: архив "Булфото"

България е сред четирите държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии, съобщава международната компания DataArt, като се позовава на статистика от платформата Skillotron. Чрез тази платформа софтуерни специалисти от различни части на света могат да тестват своите умения и знания.

Още по темата

В статистиките са включени над 15 000 участника от общо 74 държави, представители на които са били активни потребители в игровата платформа Skillotron. Най-добри резултати по отношение на критерия "разнообразие от познания и интерес към различни програмни технологии" демонстрират участниците от Украйна, следвани от Полша, Русия, България, Аржентина и Армения, пише БТА.

Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript (17,91 на сто от българските потребители в Skillotron са решили тестове, свързани с него), следван от NET (17,47 на сто) и Java (9,43 на сто). Технологии като PHP, C++ и Python също са използвани от програмистите у нас по време на тестовете, но по отношение на тях те показват по-слаб интерес и по-малко познания, сочат данните, цитирани от DataArt.

За втора поредна година участниците в платформата от България демонстрират много добри резултати, като се изкачват с позиция напред в сравнение с миналогодишното издание на класацията, когато България заема пето място по отношение на разнообразие от познания в различни програмни езици и технологии.

Skillotron e платформа, чрез която ИТ специалисти могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници. В базата данни на Skillotron са налице над 2600 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase