Все по-често хората избират дестинации за сватбата си като тази в Двореца в "Балчик". Снимка: архив, Булфото

Къде и каква да бъде сватбата на двама души е сред най-запомнящите се събития в живота. Ако двама души пожелаят да се врекат във вечна вярност на нетрадиционни локаци, то това може да им струва со д 10 000 лв повече, предава "Монитор".

Сред най-популярните са Царевец, Дворецът в Балчик, Античният театър в Пловдив и дворецът Евксиноград. Младоженците в София се спират на Националния исторически музей, двореца Врана и ботаническите градини. В НИМ само наемът за градината струва 4500 лв. без включени обслужващ персонал, меню и т.н. В двореца Врана могат да се изпълнят само изнесени церемонии, но не и тържества. За до 100 човека гости цената е 820 лв., а от 100 до 200 – 1640 лв.

Това не включва осигуряване на обредно лице, а условието е церемонията да е с продължителност до два часа. Заснемането на фотосесия, била тя сватбена или не, е 120 лв. и трябва да се проведе в извънработно време с максимална продължителност от четири часа.

Тенденцията сватбите да се провеждат в гората и на полето също трупа популярност, като тя далеч не излиза по-евтина.

"Местата в София за открити сватби са ограничени. Не само като места, а като възможности. На някои от тези места липсва основното оборудване, което е необходимо, за да се направи такова събитие. Нашата роля е да осигурим обслужващ персонал като сервитьори, готвачи... Ако нашите клиенти изберат поляна в гората, стига да има път, осигуряваме шатра, подова конструкция, тоалетни, мобилна кухня и т.н.", разказват от екипа на кетъринг компания. Такъв тип тържество може да олекоти джоба на младоженците със 7000, 70 000 лв. или дори повече, според изискванията на празнуващите.

"Не може да се каже ориентировъчна цена. Правили сме украса за 100 лв., правили сме украса и за над 15 000 лв. Има менюта по 30 лв. и по 140 лв. на човек", коментират от сватбена агенция.

Младоженци във Варна си казват заветното "да" край морето, като много от двойките търсят екзотично и запомнящо се място, на което да увековечат своя празник. Така освен в ритуалната зала те се женят в музеи, в летния театър или в двореца Евксиноград. Там обаче цената е най-солена.

Едно сватбено тържество в легендарната царска резиденция "Евксиноград" струва около 100 бона с всичките екстри. Възможно е обаче да има големи намаления за ВИП персони, като сумата може да падне наполовина. Само разрешителното за провеждане на подобно тържество в двореца струва 10 000 лева, сочат запознати. Другите екстри – ритуал, кетъринг, снимки с дрон и фотосесии на младоженците и гостите, се доплащат допълнително.

Напливът на кандидати да се оженят сред елегантните градини, ренесансовите декори, шадраваните и статуите е сериозен и свободни за венчавки дни има едва наесен, показва наша проверка. Младоженци сключват граждански брак в басейна на водния комплекс "Акваполис" в курортния комплекс Златни пясъци или под водата до потопения в морето бивш правителствен самолет Ту-154 на Тодор Живков.

Сред най-атрактивните места за сватби във Видин и Белоградчик са крепостта Баба Вида, Видинската художествена галерия и историческата крепост Калето край Белоградчишките скали. Стотици са случаите, в които двойките не само от община Видин, но и от по-далечни места в страната и чужбина решават да сключат граждански брак сред стените на средновековния замък Баба Вида.

Много от тях отправят покана към кмета да извърши сватбения ритуал в качеството си на длъжностно лице. Ако ритуалът за сключване на брак e в историческата крепост Баба Вида, в художествена галерия или на друго място, цената e около два пъти по-висока от обикновения ритуал. 336 лв. e с участието на филхармонията и 360 лв. с участието на ансамбъл "Дунав". Всички желаещи да сключат граждански брак в крепостта Баба Вида или в художествената галерия заплащат и една допълнителна сума към Регионалния исторически музей. Тя е 250 лева за ползване на историческия паметник и 150 лева за художествената галерия.

70 на сто от сватбите в Двореца са само с чужденци. Едни от най-екзотичните младоженци, венчали се в Двореца, са от о-в Бали, Сингапур, Дубай, Исландия, САЩ, Мексико, Венецуела, Андалусия (Испания), Тоскана (Италия), Австралия, Ирландия. Най-впечатляваща като численост е била сватбата на двойка от София, на която е имало 320 гости. Като най-помпозна би могла да се определи сватбената церемония на двойка от Румъния и Испания, на която всички гости, включително и младоженците, са били в традиционни фолклорни носии, типични за региона, от който произхожда родът им.

Сватбеният календар стартира в началото на май и приключва в средата на месец октомври.  С всяка изминала година интересът към изнесените ритуали в Двореца расте, отчитат от институцията. Когато през 2007 година Общинският съвет на Балчик разреши сключването на брак в Двореца, сватбите бяха едва 10. Сега се извършват по над 55-65 ритуала годишно. Цената е 200 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase